Ny logga AB
Hammarslaga & Y-kniv

Vanliga frågor

Slagklippare (vertikalklippare) eller betesputs, vad är vad?

Generellt sett skiljer man ofta maskinerna åt.

En slagklippare (vertikalklippare) har en horisontell axel som är försedd med antingen hammarslagor eller Y-knivar (det finns fler typer av slagor men dessa två är de vanligaste). Det blir ett snyggare klipp resultat av en slagklippare då materialet sönderdelas mer och då börjar förruttna snabbare. Slagklipparen är också tåligare mot sly och sten påkörning än en betesputs.

En betesputs är uppbyggd på samma sätt som en kraftig gräsklippare. Stora knivar klipper av gräsytan. Då gräset blir för tjockt eller för högt viker maskinen ofta ned gräset eller så sätter det igen sig och drivremmarna slirar. Maskinen är sten känslig.

Vi har valt att kalla våra maskiner betesputs då våra maskiner kan leverera ett så pass bra resultat att de passar för båda typer av arbete.

Ska jag ha hammarslagor eller Y-knivar?

Hammarslagor rekommenderas om det är mycket förna och avföring från djur kvar på betena, hammarslagorna slår sönder materialet. Vikten på hammarslagorna gör att anslagsenergin på det som ska klippas blir högre jämfört med Y-knivar.

Y-knivar kräver mindre effekt för att drivas men ger samtidigt något lägre slagkraft då knivarna väger betydligt mindre än hammarslagorna. Y-knivar är mindre sten känsliga än hammarslagor.

För Smålandslandskap rekommenderas ofta Y-knivar för bästa driftsekonomi.

Hur uppnår jag bäst klippresultat?

För bästa klippresultat börja på en mycket låg växel och lär känna din maskin. Öka sedan hastighet för att hitta korrekt växel och fart för olika längd på det som ska klippas.

Är gräset 80 – 100 cm högt kan det krävas att man först kör en gång med maskinen i upphöjt läge (hängandes i lyftarmarna) för att sedan köra ännu en gång i normalt läge. Detta för att spara på traktorn, maskinen och drivremmarna.

Om hammarslagorna (Y-knivarna) drar upp mycket jord tyder det ofta på att maskinen går för djupt. Sänk sidomedar samt bakre stödrulle och justera toppstången, maskinen ska luta något bakåt.

Vad är ett kastskydd?

Kastskyddet sitter i framkant på maskinen och förhindrar klippt material att slungas ut framåt mot traktor och förare. Om någon av kastskyddsplåtarna har skadats eller lossnat ska nya beställas, det är för din egen säkerhet.

Hur uppnår jag längst livslängd på min maskin?

Kontrollera oljenivå i växellåda. Följ maskinens underhålls rekomendationer i instruktionsboken så som smörjning mm. Kontrollera att alla bultar sitter ordentligt fast.

Vad är dubbelverkande hydrauluttag?
På våra betesputsar med hydraulisk sidoförskjutning behöver du ett dubbelverkande uttag på din traktor. Det innebär att hydraulkolven ska kunna gå åt båda hållen. Två hydraulslangar kopplas till traktorns system.

På släntklipparna krävs det två dubbelverkande uttag, alltså fyra slangar ska kopplas till din traktor. Många äldre traktorer har ofta bara ett dubbelverkande uttag. Då får man antingen koppla i och ur slangarna beroende på vilken av maskinens funktioner som ska köras eller så använder man sig av ett extra hydraulventil Se här.